İsim hakkı alma demek, üretim ve ticareti yapılan mal ve hizmetlere verilen isimler veya yine mal ve hizmetlerde faaliyet gösteren web sitesinin ismi yani alan adı (domain) isimlerinin tescil yoluyla korunması anlamında kullanılmaktadır. Özet olarak isim hakkı alma demek marka tescili demektir.

Ayrıca herhangi bir mal ve hizmet verilmese dahi örneğin instagram, Twiter, Facebook vb. sosyal medya hesap isim hakları da yine marka tescil yoluyla koruma altına alınabilir. Dahası vergi mükellifi veya herhangi bir oda kaydı şartı da bulunmamaktadır.

Ancak ister bir mağaza ismi olsun, ister bir İnstegram hesap ismi olsun, isterse sanal bir mağaza ismi olsun veya herhangi bir müzik grubu ismi veya bir etkinlik ismi olsun şahıs veya birden çok şahıslar/şirketler marka tescil yoluyla koruma altına alınabilir.

Altındağ Patent marka isimlendirme uzmanlarınca hazırlanan Yeni Marka İsmi Yaratmak başlık yazımızı, hem alan adı hem de marka ismini bulmanıza yardımcı olacak marka ismi oluşturma başlıklı yazımızı, şirket ve firma unvanları bulmaya yarayacak firma isimleri ve marka isimleri başlıklı yazılarımızı, isimlerinin marka hukuku bakımından haklarının incelendiği marka tescil nedir nasıl yapılır başlıklı yazımızı ve bu isimleri sorgulama ve araştırma yapabileceğiniz isim tescil sorgulama başlıklı yazılarımızı incelemenizi öneriyoruz.

Burada önemli olan tescil ve koruma talep edilen isimlerin koruma talep edilen mal ve hizmetler bakımından tescil ve koruma altına alınmaktadır.

Koruma talep edilen emtialar toplam 45 sınıfta tanımlanmış olup, 1-34 aralığındaki sınıflar mal grupları (fason veya üretim yapılacak ürünler) 35-45 aralığındaki sınıflarda ise hizmet grupları tanımlanmıştır.

Türkiye’ de tescile yetkili tek kurum Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) dir.